Carta oberta a tot el professorat de Catalunya

Benvolgudes companyes, benvolguts companys,

 

Des de les Illes Balears, compartim el contingut íntegre que us va remetre STEPV Intersindical Valenciana i que reproduïm:

Us transmetem un missatge fraternal i solidari pels atacs irracionals i la persecució de què sou objecte per part de distintes instàncies de poder: Ministeri d’Educació, mitjans de comunicació i actors polítics.

Violència, brutalitat, dolor, indignació, fàstic, vergonya, tristesa, impotència són qualificatius amb què han estat qualificades les imatges de l’extrema repressió ordenada pel govern espanyol l’1 d’octubre contra la població de Catalunya que en l’exercici del seu dret a decidir es disposava a votar de manera pacífica. Una gran majoria d’aquestes agressions van afectar les escoles i els centres públics disposats com a col·legis electorals. Professorat, mares i pares, estudiants, veïnes i veïns de distintes edats i condicions socials s’havien mobilitzat per donar una gran lliçó de pau i civisme, en consonància amb la convivència, la llibertat, el respecte, la tolerància i altres valors educatius propis de la institució escolar.

Una escola arrelada al seu medi no pot ignorar el que hi passa en el seu entorn, sobretot quan en aquests espais s’han viscut episodis dramàtics per a la ciutadania. L’escola catalana i els seus mestres, dones i homes capdavanters en matèria d’innovació pedagògica des de fa més d’un segle, han estat un model i una referència indefugible per a tot el professorat que aspira a construir una educació més lliure. Per això, són inadmissibles les declaracions i iniciatives que ara pretenen acusar, desprestigiar i fins i tot criminalitzar un col·lectiu modèlic, protagonista de les millors pàgines de la història de l’educació, dins i fora de Catalunya.

No s’ha de confondre, com pretenen alguns, l’adoctrinament ideològic amb l’educació crítica. Perquè l’escola no pot romandre mai al marge de la societat que l’envolta. I quan a l’entorn es viu tanta violència verbal i física com la que alguns van provocar, a les aules cal construir un relat alternatiu més digne, humanitzat i democràtic. Les ciutadanes i els ciutadans de demà necessitaran d’aquest relat per a construir un futur més lliure, crític i responsable. Aquest és el principal repte de l’educació.

 

Compartim amb vosaltres que a les Illes també tenim experiència d’aquests atacs, en la legislatura passada del PP de Bauzá. Però també sabem que des de la unitat d’acció de tota la comunitat educativa i la societat, la raó acaba vencent aquestes polítiques anihiladores. Aquests dies, també a les Illes Balears, alguns dels nostres centres educatius són objecte d’acusació d’adoctrinament per haver fet actes a favor de la democràcia i contra la violència de les forces de seguretat estatals l’1 d’octubre. Els acusadors són sempre els mateixos: el PP a través de les Noves Generacions del PP, Ciudadanos, algun mitjà estatal i entitats de marcat signe anticatalanista com Fundació Jaume III i Círculo Balear.

Amb el fet greu de l’empresonament sense fiança dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’ANC, cal, més que mai, reivindicar la democràcia i lluitar per les llibertats cíviques d’expressió, de manifestació i de reunió.

Rebeu des de les Illes el nostre més sincer reconeixement a la vostra tasca social i no defalliu en seguir sent protagonistes d’un necessari canvi social i polític, a partir de persones compromeses amb al seu entorn sociopolític.

 

Illes Balears, 17 d’octubre de 2017

 

STEI Intersindical