En el Dia Mundial del Docent, des de l'STEI Intersindical exigim un major reconeixement de la professió docent

Dia 5 d’octubre és el Dia Mundial dels i les docents. Se celebra anualment des de fa vint-i-quatre anys, amb l’organització de diverses entitats i organitzacions que actuen en col·laboració: la UNESCO, la UNICEF, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, l’Organització Internacional del Treball i la Internacional de l’Educació, a la qual pertany la Confederació d’STEs-Intersindical.

Tal dia com avui es commemora l’aniversari de la signatura, l’any 1966, de la Recomanació de l’OIT-UNESCO relativa a la Situació del Personal Docent. Enguany, i sota el lema “El dret a l’educació implica el dret a tenir personal docent qualificat”, aquests cinc organismes s’han adreçat als Governs amb la reivindicació de més professorat i més ben format, per a poder atendre en condicions de qualitat les necessitats creixents d’escolarització en el món.

Segons estimacions de la UNESCO, el nombre de nins i nines i de joves sense escolaritzar en el planeta ronda els 264 milions. Si es volen assolir els objectius de l’Educació 2030 relatius a l’educació primària i secundària universal, cal que es faci front al desafiament mundial que suposa l’escassesa de professorat.

L’STEI Intersindical i la Confederació d’STEs, en aquest Dia Mundial dels i les Docents, volen cridar l’atenció sobre la situació del professorat a l’Estat espanyol. Si les entitats i organitzacions internacionals posen l’èmfasi en la necessitat del reconeixement de la professió docent, en el nostre cas aquest reconeixement passa en primer lloc per la reversió immediata de les retallades; especialment les que es posaren en marxa amb les mesures legislatives de l’any 2012 i que encara segueixen en vigor.

En darrer terme, volem recordar que, d’ençà que es va signar la Recomanació conjunta de l’OIT i la UNESCO l’any 1966, aquestes entitats recomanen d’una manera expressa dotar de la major seguretat en la feina tot el col·lectiu docent. En el nostre cas, aquesta recomanació és de plena actualitat, amb més de cent mil interines i interins, una situació de precarietat que s’arrossega des de fa anys i que és inadmissible des d’un punt de vista laboral.

És per això, precisament avui, Dia Mundial del Docent, que des de l’STEI Intersindical reivindicam la consolidació laboral del professorat interí i, alhora, exigim voluntat política per a negociar les reformes legals necessàries que garantesquin la consolidació laboral d’aquest col·lectiu.